ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

ΜΠΥΡΑ

ΟΙΝΟΣ

Τσίπουρα με βαθιά, αυθεντική γεύση. Υπέροχα λευκά και κόκκινα κρασιά. Εξαίσιες ποικιλίες μπύρας. Δεν γίνεται να βρεθείτε στις Σέρρες και να μην απολαύσετε τους διάσημους τοπικούς μεζέδες συνοδεία των εξαιρετικών κρασιών και τσίπουρων που παράγουν οινοποιοί του Νομού.

Οι οίνοι των Σερρών, προϊόν μακρόχρονης ενασχόλησης με τα αμπέλια και τις ποικιλίες τους από οινοποιούς που διαθέτουν γνώση και μεράκι, αποτελούν το καλύτερο ποτό για να συνοδεύσετε τα γεύματά σας. Θα εντυπωσιαστείτε από τα χρώματα και τα αρώματα των τοπικών ποικιλιών και το δίχως άλλο θα θυμόσαστε για χρόνια την ιδιαίτερη επίγευσή τους.

Όσο για το ούζο και το τσίπουρο, οι Σέρρες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια για την ποιότητα των αποσταγμάτων τους με φήμη που ξεπερνά τα όρια του Νομού αλλά και της ίδιας της χώρας.

Εσχάτως, στο παζλ των τοπικών ποτών ήρθε να προστεθεί και η Voria, μία μπύρα από ντόπια μικροζυθοποιία, σε πολλές ποικιλίες, όλες με μοναδικό άρωμα και γεύση.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Σε ένα Νομό με κυρίαρχη την αγροτική οικονομία εύλογο και επόμενο είναι το κέντρο βάρους των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων να εστιάζεται σε προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας (βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας γαλακτοκομικών, κρέατος, βιομηχανίες λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, εκκοκκιστήρια βάμβακος, βιομηχανίες ντομάτας, αλεύρων, μπουγάτσας, ξηρών καρπών, ζαχαροπλαστικής, εμφιάλωσης νερού, κλπ).

Ωστόσο, μαζί με την μεταποίηση των προϊόντων του κάμπου, στις Σέρρες θα συναντήσει κανείς ορισμένες από τις πιο πανελληνίως γνωστές εταιρείες κατασκευής επίπλων, απορρυπαντικών, ανελκυστήρων, αλουμινίου. Αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις κατασκευής βιομηχανικών ειδών, μονωτικών υλικών, εξοπλισμού θέρμανσης-ψύξης, απορρυπαντικών, ορυζόμυλων, ελαιοτριβείων, βιοκαυσίμων, μονωτικών υλικών, ξυλείας, ειδών θέρμανσης, κουφωμάτων, αλουμινίου, υάλου, κεραμοποιείων, κλπ.

Με ποιοτικά προϊόντα, εξωστρεφή προσανατολισμό και σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και με το πλεονέκτημα της γειτνίασης με την πύλη της χώρας μας προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι βιομηχανίες αυτές απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους και παράγουν προϊόντα εγνωσμένης αξίας στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η γη των Σερρών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα φημίζεται για την γονιμότητά της. Το νερό του ποταμού Στρυμόνα αρδεύει τον δεύτερο μεγαλύτερο κάμπο της Ελλάδας δίνοντας καλλιέργειες και αγροτικά προϊόντα πλούσια σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Τη θέση των άλλοτε εκτεταμένων καλλιεργειών καπνού έχουν πάρει σήμερα κατά κύριο λόγο οι καλλιέργειες βάμβακος (με κορυφαία ποιότητα, παγκοσμίως) και σιτηρών, από τα οποία παράγουμε στις Σέρρες εξαιρετικής ποιότητας άλευρα και σιμιγδάλι. Το σερραϊκό ρύζι ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια στις αγορές όλου του κόσμου και γνωρίζει σπουδαία άνθηση.

 

Αλλά και σε πιο «ανταγωνιστικές» καλλιέργειες όπως η πατάτα και τα κεράσια, ο Νομός Σερρών παράγει προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας και γεύσης, προϊόντα που κερδίζουν τους καταναλωτές στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων Super Market.

Επίσης, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Νομού Σερρών είναι το μεγάλο πλήθος των καλλιεργειών. Πιο συγκεκριμένα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Νομού υπάρχουν καλλιέργειες σιτηρών, βάμβακος, ρυζιού, καλαμποκιού, ηλίανθου, καπνού, τεύτλων, οσπρίων, πατάτας, αμπέλου, αμυγδαλιάς, ελιάς, ροδιάς, ακτινιδίων, αρωματικών φυτών, κτηνοτροφικών φυτών, διάφορων κηπευτικών και λογής-λογής λουλουδιών, σπιρουλίνας και πολλών ακόμη καλλιεργειών.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και Βιομηχανίες Μεταποίησης και Συσκευασίας για τα προϊόντα αυτά που παράγονται και τα οποία μπορούν οι καταναλωτές να τα βρουν σε καταστήματα των Σερρών.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η αναπτυγμένη κτηνοτροφία που υπάρχει στο Ν.Σερρών καθώς εκτρέφονται βοοειδή, βουβάλια, αιγοπρόβατα, κουνέλια, κοτόπουλα. Μάλιστα, και στον κτηνοτροφικό κλάδο υπάρχουν άριστες Βιομηχανίες και Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με παροιμιώδη τρόπο και επαγγελματισμό στην επεξεργασία και διάθεση κρέατος και προϊόντων κρέατος, γάλακτος και αυγών. Κορωνίδα όλων το σερραϊκό γιαούρτι, ένας άξιος πρεσβευτής του Νομού αλλά και της χώρας με παρουσία σε δεκάδες χώρες, ενώ και το σερραϊκό ξινόγαλα (αριάνι) φημίζεται για τη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Με ιδιαίτερα ισχυρή κτηνοτροφία, ο Νομός Σερρών ξεχωρίζει για την αλλαντοποιία του με το ενδιαφέρον των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια να εστιάζεται στα ποικίλα προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας. Από τα αρωματικά φυτά του σερραϊκού κάμπου γίνονται εξαιρετικά αιθέρια έλαια ενώ η σπιρουλίνα, αυτό το «μαγικό» φύκι του Νομού μας έχει φτάσει μέχρι τους… αστροναύτες της ΝASA.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οι Σερραίοι είμαστε περήφανοι για την τοπική γαστρονομία και τα παραδοσιακά, ντόπια προϊόντα μας. Κι όχι άδικα.

Τα πλέον αναγνωρίσιμα brand του τόπου μας συνδέονται με την τοπική γαστρονομία. Το σερραϊκό γάλα, το γιαούρτι, η μπουγάτσα, ο ακανές Λαϊλιά, τα κρέατα από βουβάλι της Κερκίνης ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό και μάς κάνουν περήφανους για τη γεύση και την ποιότητα τους.

Οι λιχουδιές του Νομού μας δεν έχουν τέλος. Τα λουκάνικα των Σερρών, με την ιδιαίτερη, γεμάτη, πικάντικη γεύση τους εντάσσονται σε συνταγές εστιατορίων και κάνουν πολλούς σεφ να πειραματίζονται με νέα πιάτα.

Ωστόσο, μην φύγετε από την πόλη εάν προηγουμένως δεν δοκιμάσετε βουβαλίσιο παγωτό, γλυκά του κουταλιού (από το κλασικό σύκο μέχρι το πιο… gourmet τριαντάφυλλο), ντόπιο μέλι και φυσικά το σερραϊκό σουβλάκι.


Καλή σας όρεξη!